LADEN

Typ om te zoeken

Zorg

Een betrouwbare Corona Sneltest

Jan-Willem 14 januari 2021
Share

Overweeg je om een Corona Sneltest bij een teststraat te laten doen? Natuurlijk wil je dan weten of die test betrouwbaar is. Er zijn in Nederland maar enkele Corona Sneltesten grondig onderzocht en goedgekeurd. Uiteraard worden er door een teststraat uitsluitend gebruikgemaakt van een goedgekeurde Corona Sneltest. De Corona Sneltest die wordt gebruikt voldoet aan alle door het RIVM en de WHO gestelde eisen. Welke eisen worden gesteld?

●     De test moet worden uitgevoerd door een getrainde professional.

●     Er moet een arts aanwezig zijn om advies te kunnen geven. De Corona Sneltest wordt dus uitgevoerd onder supervisie van een arts met BIG-registratie. Deze arts controleert ook de uitslagen.

●     De gebruikte corona sneltest moet CE-IVD gemarkeerd zijn. Bovendien moet de test officieel door de WHO zijn goedgekeurd en gevalideerd zijn door het RIVM.

●     Om te voldoen door criteria die door de RIVM zijn gesteld, moet het een Corona Test zijn met een zijn met een specificiteit van >97% en een sensitiviteit van >80%.

●     Is de uitslag van de Corona Sneltest positief? Dan is er sprake van een “meldingsplichtige ziekte categorie A’’. Ook aan deze verplichting wordt door de teststraat voldaan.

Je kunt besmet zijn ondanks een negatieve uitslag

Is de uitslag van de Corona Sneltest negatief. Helaas wil dat niet zeggen dat er zich helemaal geen virusdeeltjes in jouw lichaam aanwezig zijn. De hoeveelheid virusdeeltjes in jouw lichaam kan te klein zijn om te kunnen meten. De Corona Sneltest, die voldoet aan alle eisen, kan dan dus een onjuiste uitslag. Ook bij een negatieve uitslag is er dus  een relatief kleine kans dat je toch besmet bent. Wil je het zeker weten.  Je kunt dan alsnog een rt-PCR test laten afnemen. Heb je klachten of krijg je klachten kort na afname van de Corona Sneltest? Dan wordt dringend aangeraden om alsnog een rc-PCR test te laten afnemen. Is ook de uitslag van de rt-PCR test negatief? Dan weet je zeker dat je niet besmet bent met het Coronavirus (COVID-19).

Sneller maar minder gevoelig

Een Corona Sneltest heeft dus als voordeel dat de uitslag van deze test snel, vaak al binnen 15 minuten, bekend is. Je hebt dus snel duidelijkheid. Bij een rt-PCR test moet je vaak enkele dagen wachten tot je duidelijkheid hebt. Wel is een Corona Sneltest minder gevoelig dan een rt-PCR test. De uitslag van een Corona Sneltest is daarom minder betrouwbaar dan de uitslag van een rt-PCR test.

Tags: