LADEN

Typ om te zoeken

Uncategorized

Help, er is geen dokter!

Redactie 3 september 2021
Share

Op de momenten die je het minst verwacht kom je vaak voor de grootste uitdagingen te staan. Een antwoord geven op een toetsvraag is simpel. Niet omdat de vraag altijd makkelijk is, maar omdat je de tijd hebt genomen om je voor te bereiden. Je wist dat het eraan zat te komen en je hebt ervoor gestudeerd. Maar als diezelfde vraag een jaar later aan je gesteld wordt, zomaar out of the blue… Zou jij het antwoord dan nog weten? Gaat het om een rekensom, dan is er vaak geen man over boord als je het antwoord niet weet. Hoe anders is dat in een noodsituatie. Als je collega ineens voor je neus staat met een enorme wond. De kans dat er op dat moment een dokter aanwezig is, is klein. Wat doe je dan? Weet jij dan nog het antwoord?

Blijf herhalen

Speciaal voor dit soort situaties is er BHV, oftewel bedrijfshulpverlening. Jaarlijks worden (dezelfde) mensen binnen jouw bedrijf geschoold om in verschillende noodsituaties te kunnen handelen. Zowel bij grote wonden als wanneer er een brand uit zou breken. Waar let je op? Wat moet je doen? Misschien ook net zo belangrijk is het om te weten wat je absoluut niet moet doen. En om zeker te zijn dat de antwoorden goed blijven hangen wordt zo’n BHV cursus jaarlijks herhaald. Hoe vaker je iets herhaalt, des te groter is de kans dat je goed handelt als je ineens te maken krijgt met een van de mogelijke noodsituaties. Zelfs voor getrainde mensen is het een uitdaging omdat je vaak in een fractie van een seconde alle theorie moet nalopen in gedachten en een besluit moet maken welke actie of handeling je gaat uitvoeren. 

Evalueren is een must

Stel dat het dan ineens zover is gekomen dat je met een noodsituatie te maken hebt gehad. Natuurlijk deed je meer dan je best om te zorgen dat je alles goed aanpakte. Waar je het niet zeker meer wist heb je weloverwogen keuzes gemaakt. Hopelijk is de uitkomst goed gevallen en is de schade beperkt gebleven. De volgende stappen zijn het verwerken van de situatie en de verantwoording die op je schouders lag. Maar ook evalueren van wat er is gebeurd. Loop het nog eens stap voor stap na en kijk terug of je het hebt aangepakt zoals je hebt geleerd. Wat ging er goed? Wat kan er beter? En wat is misschien niet goed genoeg aan bod gekomen in de cursus. Verbeterpunten zijn er niet alleen voor jezelf, maar voor alle BHV cursisten.