LADEN

Typ om te zoeken

Zorg

Hoe herken je keratoconus?

Redactie 13 februari 2023
Share

Keratoconus herkennen

Keratoconus herken je aan bepaalde symptomen zoals steeds waziger zien, een vervormd beeld zien en steeds gevoeliger worden voor licht dat in je ogen schijnt. De eerste tekenen van keratoconus openbaren zich vaak in de puberteit en de vroege adolescentie. Het erger worden van de symptomen stopt vaak rond het 30ste levensjaar. In dit blog vertellen we je meer over keratoconus.

Waardoor ontstaat keratoconus?

Bij keratoconus verzwakt het hoornvlies steeds meer. Hierdoor treedt er vervorming op. Het hoornvlies neemt dan een kegelachtige vorm aan. Waardoor dit komt, is helaas onbekend. Het is wel bekend dat het bij 10 van de 100 mensen erfelijk is. Heb je last van keratoconus, of ben je bang dat je het hebt? Wrijf dan vooral niet in je ogen, hiermee vererger je het alleen maar.

Wat is eraan te doen?

Keratoconus is helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk om te voorkomen dat het verergerd. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:
  • Uv-licht behandeling: als je hoornvlies pas een beetje vervormd is, kan een behandeling met uv-licht helpen. De behandeling heet cross-linking en is in combinatie met vitamine B12. Dit maakt u hoornvlies sterker. Ook kunt u na de behandeling contactlenzen dragen die helpen tegen de vervorming.
  • Hoornvliestransplantatie: Als je hoornvlies al erg vervormd is en je al slecht ziet, is een hoornvliestransplantatie soms mogelijk. Je eigen hoornvlies wordt dan weggehaald en er komt hoornvlies van een donor voor in de plaats.

Hoe verder met keratoconus?

Keratoconus is dus niet te genezen en het verloop is bij iedereen anders. De beste behandelmethode kun je het beste overleggen met je oogarts. Neem direct contact op met je oogarts als je in een rap tempo slechter begint te zien, je echt pijn hebt en als je beeld extreem vervormt.

Meer weten?

Wil je meer weten of op de hoogte blijven van medisch nieuws? Hou dan zeker ons blog in de gaten.