LADEN

Typ om te zoeken

Uncategorized

Kies voor de juiste lenzenvloeistof

Redactie 27 september 2019
Share

Eigenlijk is het best vreemd. Na onderzoekjes heb je besloten contactlenzen te nemen. Je wint advies in welke lens voor jou het meest geschikt is, er word je verteld hoe je de lenzen in moet doen en hoe je ze er weer uithaalt en voor de rest moet jij je maar zien te redden. Zeker wat betreft lenzenvloeistof kan dat nogal eens problemen opleveren. Reden? De meeste mensen kiezen die lenzenvloeistof die het voordeligst geprijsd is.

Te veel mensen kiezen voor de goedkoopste lenzenvloeistof

De prijs als criterium voor de keuze van lenzenvloeistof. Dat is niet verstandig als je contactlenzen draagt. Heb jij vaak geïrriteerde ogen en zitten jouw lenzen aan het einde van de dag minder en minder? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat je de verkeerde vloeistof gebruikt.  Want je kiest idealiter een lenzenvloeistof die perfect aansluit bij jouw lenzen. In de praktijk echter, wordt vaak lenzenvloeistof bij de AH of Hema gekozen om de simpele reden dat die goedkoper zijn. En dat terwijl je nog steeds maar een paar ogen hebt en daar dus toch eigenlijk alleen het beste voor zou moeten willen.

Minder actieve stoffen

Het is daarom verstandig om een bezoek te brengen aan de contactlenzenspecialist. Zij weten als geen ander welke combinatie van lenzen en lenzenvloeistof de beste combinatie is. Welke lenzenvloeistof dat is hangt onder meer af van het materiaal van de lens, de eigenschappen van je ogen, de levensduur van de lens en de wijze van gebruik van de lens. Geïrriteerde ogen ontstaan vaak omdat gebleken is dat in de goedkoopste lenzenvloeistof veel minder actieve stoffen zitten. Ook de actieve stoffen die de lens moeten reinigen ontbreken vaak. Daardoor krijgen eiwitten en bacteriën de kans hun werk te doen. Resultaat is vaak troebel zicht, droog aanvoelende ogen en ontstekingen. Het is dus niet goed als je aan het einde van de dag geïrriteerde ogen krijgt. Onderneem dan snel actie en zorg dat je alsnog de juiste lenzenvloeistof gaat gebruiken.

Harde of zachte lens

Lenzenvloeistof moet aansluiten bij het materiaal waarvan de lens gemaakt is. De goedkope merken maken al jarenlang dezelfde vloeistof, terwijl de ontwikkeling van de lens zelf niet stilstaat en dus om een ander soort vloeistof vraagt. De bekendere merken hebben speciaal voor mensen met droge ogen een vloeistof die voor meer vocht achter de lens zorgt, iets dat de goedkoopste varianten je zeker niet te bieden hebben. De aanbieders van de heel goedkope lenzenvloeistof houden ook veel minder rekening met het feit of je een harde of een zachte lens draagt. Toch is dit belangrijk, omdat de lenzen verschillende eigenschappen

Volgende