LADEN

Typ om te zoeken

Tandarts

Waarom kiezen voor een tand implantaat?

Redactie 7 juli 2023
Share

Wanneer je graag jouw gebit onder handen wenst te nemen zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor een keuze kan maken tussen verschillende oplossingen. In het verleden werd er dan niet zelden voor gekozen om een zogenaamde brugconstructie te laten plaatsen. Vandaag de dag is dat wel even anders. Tegenwoordig is het dan ook zo dat er vooral wordt gekozen voor het laten plaatsen van een tand implantaat. Het betreft hier een kroon welke op een implantaat wordt bevestigd. Overweeg jij ook een dergelijke optie, maar ben je benieuwd naar wat de voordelen nu precies zijn die daaraan verbonden zijn? Dan is verder blijven lezen de boodschap! 

Wat is een tand implantaat precies? 

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat een tand implantaat nu eigenlijk precies is. Het betreft hier een implantaat waar een kroon op wordt geplaatst. Voor deze kroon geldt dat ze dienst doet als een vervangtand. In principe is het zo dat ze over (min of meer uiteraard) dezelfde kenmerken beschikt in vergelijking met je echte tanden. Dit betekent ook dat ze in vergelijking met bijvoorbeeld een brugconstructie heel wat eenvoudiger schoon te maken valt. Voor deze laatste geldt dat het reinigen van de constructie doorgaans heel wat voeten in de aarde heeft. Dat is een nadeel waar je alvast bij een tand implantaat niet mee zal worden geconfronteerd. 

Welke voordelen zijn eraan verbonden?

Het merendeel van de mensen die vandaag de te maken krijgen met één of meerdere beschadigde tanden kiezen in de praktijk voor het laten plaatsen van een zogenaamd tand implantaat. Dat deze keuze wordt gemaakt hoeft geenszins te verbazen. Er zijn immers een gigantisch aantal zeer interessante voordelen aan verbonden. De voordelen waar je op kan rekenen zijn de onderstaande:

  • De tanden bijslijpen is geen vereiste;
  • Het kaakbot blijft behouden;
  • Bij een probleem met de kroon kan je ze eenvoudig vervangen;

Als je kiest voor de plaatsing van een tand implantaat zal je tot de vaststelling komen dat het niet nodig is om de zogenaamde buurtanden bij te slijpen. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat je eigen tanden hun oorspronkelijke sterkte en vitaliteit zullen blijven behouden. Bovendien is het zo dat een implantaat er tevens voor zorgt dat niet alleen het kaakbot, maar ook het tandvlees op hun initiële niveau behouden zullen blijven.

Wat is het belangrijkste nadeel van een tand implantaat?

Er wordt in de praktijk eigenlijk aangegeven dat er geen sprake is van nadelen wanneer je kiest voor de realisatie van een tand implantaat. In zekere zin is dat niet helemaal onjuist. Veel van de nadelen waar je wel rekening mee moet houden bij andere oplossingen zijn immers bij tand implantaten niet van toepassing. Dit gezegd hebbende zal je tot de vaststelling komen dat je hier wel een bepaalde prijs voor betaalt… letterlijk. In vergelijking met de alternatieve mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden is het immers zo dat implantaten een flink stuk duurder zijn. In ruil voor die hoger gelegen kostprijs krijg je echter wel ontzettend veel kwaliteit en betrouwbaarheid. In ieder geval, kan je met dit nadeel leven? Dan zal de keuze voor implantaten ook bij jou al snel zijn gemaakt.