LADEN

Typ om te zoeken

Hulpmiddelen

Wat doen benzodiazepinen precies?

Jan-Willem 21 april 2017
Share

De benzodiazepinen zijn stimulerende middelen die worden voor geschreven als medicamenten om hun kalmerende, slaap bevorderende en van angst verminderende eigenschappen. De spierverslappende eigenschappen kunnen zowel een doel als een bijwerking zijn. Meestal wordt een kort werkende benzodiazepine gekozen voor slaapstoornissen.

Benzodiazepine kun je onderverdelen in vier soorten gelet op de duur van de werking

  • Zeer kort werkend benzodiazepinen bijvoorbeeld triazolam
  • Kortwerkend benzodiazepinen werken 3 -6 uur na inname, bijvoorbeeld oxazepam en temazepam
  • Middellang werkend benzodiazepinen bijvoorbeeld lorazepam
  • Langwerkende benzodiazepinen werken 12-24 uur bijvoorbeeld Flunitrazepam

Enkele veel gebruikte benzodiazepine zijn:

  • Temazepam is een Benzodiazepinen die wordt voorgeschreven bij slapeloosheid. Temazepam wordt voorgeschreven als anti-epileptica, als slaapmiddel en als sedatief. Net als alle andere Benzodiazepinen werkt ook temazepam verslavend.
  • Diazepam is een langwerkende benzodiazepinen die als een kalmerings- en slaapmiddel voor geschreven wordt aan patiënten met angststoornissen, spieraandoeningen, epilepsie aanvallen en bij ernstige zieke mensen die veel pijn hebben. Vanwege de verslavings effecten en resistentie worden langwerkende middelen zoals Diazepam niet langer als twee weken voor geschreven.
  • Oxazepam is een kortwerkende kalmeringsmiddel en helpt gevoelens van angst en spanning te verminderen. Daarnaast wordt het voor geschreven als anti-epilepticum en tegen slapeloosheid en alcohol ontwenning. De uiterste werkzaamheid van dit middel wordt bereikt na ongeveer 3 uur tot 6 uren na inname. De tabletten zijn in dosis van 10 en 50 mg verkrijgbaar.
  • Clonazepam is benzodiazepine voorgeschreven tegen epilepsie en koortsconvulsies. Door gebruik hiervan wordt de prikkelgevoeligheid van epilepsie patiënten verminderd waardoor er ook geen klachten optreden.
Tags:
Volgende bericht