LADEN

Typ om te zoeken

Uncategorized

Beschermd wonen Groningen

Redactie 24 juni 2022
Share

Op jezelf wonen: niet altijd mogelijk

Op een bepaald punt in het leven, wil je op jezelf gaan wonen. Helaas is dit niet voor iedereen in Groningen altijd mogelijk. Dit kan komen door een verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Hierdoor kan het moeilijk zijn voor iemand om voor zichzelf te zorgen of om het dagelijks leven een zinvolle invulling te geven. In dit blog lees je meer over beschermd wonen en hoe dit helpt met het op de rit krijgen van het leven.

Beschermd wonen Groningen: zo ziet het eruit

In het geval van beschermd wonen in Groningen, woont iemand met anderen in een groepswoning waar iedereen zijn of haar eigen persoonlijke kamer heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden dan gedeeld. Bewoners zorgen samen voor het huishouden en er kan gezamenlijk gegeten worden. Samen met begeleiders worden hier afspraken over gemaakt. Tijdens het huiskameroverleg worden er praktische zaken overlegd. Zo kunnen bewoners overdag gewoon naar hun baan, studie of een andere dagbesteding. Tot slot wordt de zorg die bewoners ontvangen volledig afgestemd per persoon, eigen doelen en behoeftes. Zo leren bewoners met beschermd wonen in Groningen een zinvol leven op te bouwen.

Begeleiding op 8 leefgebieden

Bij begeleid wonen wordt er een zogenaamd begeleidingsplan gemaakt. In dit plan worden er 8 leefgebieden opgesteld die zorgen voor structuur en duidelijkheid. Op die manier weten de bewoners en de begeleiders waar ze allemaal aan toe zijn. Het gaat om de volgende leefgebieden:

  • Huisvesting
  • Financiën
  • Praktisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Dagbesteding
  • Zingeving

Waar mogelijk zelfstandig

Bij het beschermd wonen krijgen bewoners allerlei diverse vaardigheden aangeleerd. Zo leren ze bijvoorbeeld (nieuwe gerechten) koken, omgaan met financiële zaken en het aangaan van sociale contacten. Op die manier komen bewoners steeds zelfstandiger in het leven te staan. Met een persoonlijke begeleider werken ze aan persoonlijke doelen en behoeftes. Daarvoor worden met de begeleider diverse afspraken ingepland. 

Kies een professional

In het geval van beschermd wonen, is het altijd aan te raden om voor een gecertificeerde professional te gaan. Kies voor een ISO-gecertificeerde zorginstelling voor beschermd wonen in Groningen om er zeker van te zijn dat je met een professionele instelling te maken hebt. 
Heb je ervaring met beschermd wonen? Laat het ons weten via het contactformulier