LADEN

Typ om te zoeken

Mens en gezondheid

Een persoonlijkheidstest voor het vinden van een geschikte baan

Redactie 24 november 2021
Share

De persoonlijkheid van een persoon heeft een enorme invloed op de keuze van een baan. Met behulp van een persoonlijkheidstest kan je beter uitzoeken wat voor soort baan het best past bij jouw persoonlijkheidstype. We vertellen je hier waarom.

Het vinden van jouw persoonlijkheidstype

Wanneer je een carrière kiest die past bij jouw persoonlijkheid, dan kan dit ervoor zorgen dat je werkt in een bevredigende werkomgeving waarbij je de kans hebt om de kennis en ervaring te ontplooien die voor jou relevant is. Mocht je moeite hebben om uit te vogelen welk soort werkveld geschikt is voor jou, ga dan aan de slag met een persoonlijkheidstest om meer te weten te komen over jezelf. De meest populaire testen die je hierbij kunnen helpen, zijn Myers-Briggs, Cattell’s 16 persoonlijkheidsfactoren en Keirsey Temperament Sorter. Ga aan de slag met verschillende testen om een vollediger beeld van jezelf te krijgen.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe werkuitdaging, dan kan je oude werkgever hierbij helpen door je ondersteuning te bieden in persoonlijke begeleiding en loopbaanontwikkeling. Zoek eens op

outplacementbureau als je meer wilt weten hoe dit precies in zijn werk gaat.

Carrières voor introverte en extraverte mensen

Wanneer je een beter idee hebt gekregen van je persoonlijkheidskwaliteiten, dan heb je misschien opgemerkt dat veel testen de nadruk leggen op twee categorieën:  Carrières voor introverte en extraverte mensen. Introverte mensen gedijen bij banen waarbij er ruimte is voor analytisch en introspectief gedrag. Denk hierbij aan boekhouding, websiteontwikkelaar of nachtbewaker in een fabriek. Ze zijn vaak in staat om vele uren achter elkaar alleen te werken en het is voor introverte mensen vaak vermoeiend om voortdurend bezig te zijn met sociale interacties.

Extraverte mensen zijn als het ware de directe tegenpolen van introverte mensen. Ze vinden het prettig om samen te werken met collega’s en ze krijgen energie van brainstormsessies met anderen. De hunkering naar sociale interacties maakt veel extraverte mensen uitstekend als verkopers of geschikt om actief te zijn op plekken waar ze in staat zijn om anderen te begeleiden.