LADEN

Typ om te zoeken

Zorg

Gewrichtspijn, wat doe je eraan?

Redactie 20 oktober 2021
Share

Je lijf bestaat uit een aantal ‘scharnieren’ tussen botten. Dit noemen we je gewrichten. Je knie is zo’n scharnier, maar ook je heup en bijvoorbeeld je pols. Heb je pijn aan je gewrichten, dan kan dat komen omdat je lijf stram is door ouderdom, of dat je een blessure hebt door te veel sporten. Er zijn meerdere redenen te bedenken, maar wat doe je eigenlijk aan gewrichtspijn?

Weldadig warm

Heb je structureel last van je gewrichten, dan kun je de pijn verlichten door regelmatig een infraroodsauna te bezoeken. Dit is een sauna met warmtelampen, die een warmte uitstralen die weldadig is voor de binnenkant van je lijf. De straling van een infraroodlamp dringt door je huid heen en bereikt je stramme spieren of gewrichten. Ervaar je dat dit echt helpt? Dan kun je ook een infrarood sauna kopen (kijk ook eens op https://www.bastu.nl/). Scheelt je een hoop gedoe, als de sauna gewoon bij je thuis staat.

Elke maand iets schrappen

Komt de gewrichtspijn door overbelasting, dan is het verstandig om er naar te laten kijken. Het kan zijn dat er een aanpassing aan levensstijl noodzakelijk is. Stel bijvoorbeeld dat je last hebt van overgewicht, daar kunnen gewrichten ook last van hebben. Gewoon even afvallen is meestal niet aan de orde; dat is niet iets dat je zomaar even doet. Maar als je langzaam elementen uit je levensstijl aanpast, ben je in elk geval op de goede weg. Schrap bijvoorbeeld maandelijks iets ‘slechts’ uit je menu, zo houd je het het langst vol.

Neem rust

Een zere knie heeft baat bij rust. Ga op tijd slapen, leg je been af en toe op een krukje of verlicht de pijn met koude kompressen, als de gewrichten warm aanvoelen. Hoewel blijven bewegen belangrijk is, moet je dat wel op een verantwoorde manier doen. Dus niet direct een marathon lopen, maar begin met elke dag een rondje wandelen. Ook geestelijke inspanning kan de oorzaak van de pijn zijn. Goede nachtrust is daarom belangrijk. Let ook op je lichaamshouding. Geen idee hoe? Vraag dan advies aan iemand die er verstand van heeft.

Handelen naar advies

Kom je maar niet van de pijn af? Dan kan er ook een medische oorzaak zijn waar je niet zonder begeleiding vanaf komt. Aandoeningen als artrose, reuma, jicht of ontstekingen kunnen de boosdoener zijn. Beweging is sowieso niet verkeerd, ook als het in het begin pijnlijk aanvoelt. Vaak wordt de pijn juist minder als je doorzet. Het is verstandig om een diagnose te hebben, zodat je weet hoe je het beste kunt handelen.

Vorige bericht