LADEN

Typ om te zoeken

Gezondheid

Heb ik bindingsangst?

Jan-Willem 23 februari 2021
Share

Als je bindingsangst hebt, vind je het lastig om je aan iemand te hechten en een relatie aan te gaan. Wanneer iemand te dichtbij komt, neem je afstand. Je kan het lastig vinden als iemand fysiek dichtbij komt of emotioneel of allebei. Een relatie geeft je een beklemmend gevoel. Je wilt er het liefst voor wegvluchten. Je hecht veel waarde aan je vrijheid en je bent bang die vrijheid te verliezen. Bindingsangst heeft grote invloed op je relatie als je die hebt. Het betekent niet dat je niet van je partner houdt. Het betekent wel dat je misschien bang bent om een volgende stap te zetten in je relatie. Jouw bindingsangst kan tot onbegrip leiden bij je partner waardoor relatieproblemen ontstaan. Blijf niet rondlopen met jouw angst om je te binden, maar schakel hulp in van een relatietherapeut.

Bindingsangst herkennen

Vaak ben je je er helemaal niet van bewust dat je bindingsangst hebt. Je kan het wel herkennen. Je relaties zijn meestal van korte duur en als je een relatie hebt, noem je dit liever niet zo. Je vindt je vrijheid belangrijk en brengt liever tijd door met je vrienden dan met je partner. Intimiteit vind je lastig en over de toekomst praten met je partner vermijd je. Je beschermt jezelf uit angst om je partner te verliezen en gekwetst te worden. Mensen met bindingsangst hebben in het verleden vaak niet geleerd om over hun gevoelens te praten. Dit is lastig voor je partner die zich afgewezen voelt door jou. Ook kunnen relatieproblemen ontstaan, omdat jij je partner de schuld geeft van je twijfels en vindt dat je partner je te weinig vrijheid geeft. Door de afstand die jij creëert is de kans groot dat je je partner juist verliest. Relatietherapie voor bindingsangst is helpend als je single bent of als je wel een partner hebt.

Relatietherapie (3)

Relatietherapie bij bindingsangst

Ben je single en wil je je angst overwinnen? Een relatietherapeut kan je hierbij helpen. Heb je wel een partner dan is de therapie vooral gericht op het communiceren met je partner. Jij leert je beter te uiten en je partner ontdekt dat je echt van hem houdt. Je hebt alleen zo nu en dan wat ruimte nodig om te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Stukje bij beetje zoek je onder begeleiding van de relatietherapeut je grenzen op en durf je je partner steeds meer toe te laten. De therapeut spiegelt je en geeft praktische oefeningen waar jullie thuis mee aan het werk gaan. Blijf niet met bindingsangst rondlopen en gun jezelf een dieper contact met je partner. Vind jouw ervaren relatietherapeut in Den Haag. Ook op andere plekken in Nederland helpen relatietherapeuten jou graag verder. Na een intake en een kennismaking gaan jullie aan de slag.