Hoe gebruik je een AED?
Share
Een AED is een draagbaar apparaat waarmee je iemand met een hartstilstand een elektrische schok kunt geven. AED betekent ‘Automatisch Externe Defibrillator’. Het kan van levensbelang zijn om te weten hoe je een AED moet gebruiken. Daarom leggen wij dit in dit artikel stap voor stap uit. Het is gelukkig heel eenvoudig.
Wat doet een AED?
Met een AED kun je meten of iemand een verstoord hartritme heeft oftewel, een hartstilstand. Als dit zo is, kun je met een AED een elektrische schok afgeven. Hierdoor wordt het hart even stil gelegd om het daarna weer normaal te laten kloppen.
Hoe werkt een AED?
Allereerst moet je de elektroden op de persoon plakken. Dat kan pas als je alle kleding van de borstkas hebt verwijderd. Hier kun je eventueel een schaar voor gebruiken. Als de borstkas nat is moet je die even afdrogen. Daarna controleert het apparaat of er sprake is van een hartstilstand. Als dit zo is dan geeft het apparaat instructies wanneer je de AED moet activeren. Met behulp van de schok-knop kun je de stroomstoot activeren. Het is zo eenvoudig dat het niet verkeerd kan gaan. Iedereen kan het, ook als je geen medische opleiding hebt.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten AED apparaten. Je hebt bijvoorbeeld speciale AED’s voor op het werk, de sportclub of voor thuis. Er bestaan ook AED’s met reanimatiefeedback. Je kunt zelf eenvoudig een AED kopen. Kijk op de website van aedvoordelig voor meer informatie.