LADEN

Typ om te zoeken

Tips

Hoe je het beste na een operatie hersteld

Redactie 19 augustus 2020
Share

Hier vind je meer informatie over het herstel na een operatie. Wanneer je denkt dit niet alleen te kunnen kan je met een arts overleggen wat je opties zijn, bijvoorbeeld een zorghotel.

Verhoog langzaam de fysieke activiteit

Wat nu goed voelt als je het doet kan niet erg goed voelen na paar uur later. Wanneer je herstelt van een operatie, kan het lijken dat je je beter voelt en een uitnodiging zijn om weer terug te keren naar de normale activiteiten. Helaas is het heel gemakkelijk om te veel te doen, wat je pijnniveau verhoogt en het moeilijk maakt om verder te gaan met je fysieke activiteit.

Verhoog de fysieke activiteit langzaam – niet meer dan een paar extra minuten per dag – totdat je echt hersteld bent van de procedure en in staat bent om je volledige potentieel terug te geven.

Blijf niet te lang zitten

Te lang blijven zitten of op één plek liggen kan leiden tot meer pijn. Opstaan en lopen elk uur of twee tijdens de dag helpt je lichaam niet stijf te worden en het heeft het extra voordeel van het verminderen van het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels na de procedure.

Veel mensen vermijden lopen, omdat de overgang van zitten naar staan een pijnlijke beweging kan zijn. Als de pijn zo ernstig is dat je niet in staat bent om eenvoudige taken zoals staan en lopen te voltooien, moet je je arts raadplegen.

Overweeg om te doen wat je normaal zou doen

Gewoon omdat je een operatie had betekent niet dat de manieren waarop je meestal pijn onder controle hebt niet zullen werken.

Bijvoorbeeld, als je vindt dat je een normale pijn hebt of een draagbare pijn, dan reageert je lichaam beter op ibuprofen (Advil) dan naproxen (Aleve). Hetzelfde geldt voor het gebruik van verwarmde pads en andere pijn hulpmiddelen die je regelmatig ook gebruikt voor als je pijn hebt.