LADEN

Typ om te zoeken

Zorg Zorgverzekering

Overstapperiode zorgverzekeraar

Redactie 29 oktober 2019
Share

Wil je overstappen van zorgverzekering om wat voor reden dan ook? Dat kan! Wellicht is je huidige zorgverzekeraar te duur voor wat ze te bieden hebben en zoek je de goedkoopste zorgverzekering of krijg je niet vergoed wat je nodig hebt. Elk jaar kan je overstappen van zorgverzekering. Dit moet je doen tussen half november en eind december. Alleen in hele bijzondere gevallen kan buiten deze periode om van zorgverzekering overstappen. 

Hoofdregel zorgverzekering switchen

In 2006 is er een zorgverzekeringsstelsel in gegaan. Hierin is afgesproken dat we maar 1 keer paar mogen wisselen van zorgverzekering in de periode beschreven van de eerste alinea. Voordat je kan overstappen stuurt jouw huidige zorgverzekeraar de polis van het nieuwe jaar op. Hier staat belangrijke informatie over de premies van het jaar erop en welke voorwaarden de verzekeraar veranderd heeft ten opzichte van vorig jaar. Dan heb je dus nog anderhalve maand (tot eind december) om over te stappen naar een andere zorgverzekering, mits je niet een van de bijzondere gevallen bent. Als je een van de bijzondere gevallen bent heb je namelijk iets langer om van zorgverzekeraar te wisselen.

De uitzondering

Officieel heb je dus tot eind december. Eigenlijk heb je tot 1 februari, maar dan moet je huidige verzekering wel voor eind december opgezegd hebben. Je kan in bijzondere gevallen ook nog na 1 februari switchen, namelijk wanneer je:

  • gaat scheiden en met je partner een polis deelde.
  • 18 jaar geworden bent
  • uit militaire dienst komt
  • uit het buitenland komt en daarom verplicht bent om je in Nederland te verzekeren
  • niet meer bij een collectieve verzekering kunt blijven, bijvoorbeeld bij het switchen van baan
  • polisvoorwaarde van je zorgverzekeraar tussentijds aangepast zijn