LADEN

Typ om te zoeken

Gezondheid

Wat te doen tegen slaapapneu?

Redactie 30 november 2020
Share

Wat is slaapapneu?

Even in het kort wat over slaapapneu, letterlijk betekent dit ‘niet ademen tijdens het slapen’. Dat zegt het dus al, tijdens het slapen neemt een persoon met slaapapneu adempauzes, dit gebeurt niet bewust maar kan wel tot erge symptomen overdag lijden. Deze adem pauzes zullen ongeveer 8-10 seconden duren voordat er weer geademd word.

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Het meest voorkomende gevolg is chronische vermoeidheid, doordat de nachtrust niet goed word gebruikt is het lichaam altijd moe, dit brengt extra gevaren met zich mee. Doordat het lichaam extreem vermoeid is maar toch tijdens de nacht extra moet werken om zuurstof naar de hersenen te krijgen na een ademstop, word het allemaal wat te zwaar en ontstaat er kans op hard- en vaatziekten, hersenbloedingen, hardproblemen of een hoge bloeddruk. Neem apneu dus graag serieus, de directe gevolgen lijken mee te vallen maar de indirecte gevolgen zijn intens. 

Kan ik me laten testen op slaapapneu?

Korte antwoord is Ja! U kunt een slaapapneu test laten afnemen, u word via de huisarts naar een KNO arts gestuurd en daar word een slaaptest afgenomen. Hoe dat in zijn werk gaat? Uw word aan een aantal meet apparatuur verbonden en tijdens uw slaap meten deze hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Afhankelijk hiervan komt er een positief of een negatief resultaat uit. Tijdens deze tijd worden ook dingen zoals hartslag en bloeddruk in de gaten gehouden.

Wat kan ik doen tegen slaapapneu?

Wat te doen tegen slaapapneu, dat is een goede vraag, slaapapneu verhelpen kan op meerdere manieren. De goedkoopste is een snurkbeugel, dit werkt echter alleen op de lichte vormen van slaapapneu. CPAP is een alternatief, deze manier verhelpt apneu door kleine hoeveelheden lucht in het keelgat te blazen waardoor deze niet dicht kan vallen. Dit is de meest voorkomende manier. De heftigste manier is natuurlijk een operatie, hierbij vergroten ze de keelholte van de patiënt waardoor er meer lucht in en uit kan, dit levert op lange termijn soms complicaties op.