LADEN

Typ om te zoeken

Mens en gezondheid

Zo verminder je jouw rugklachten!

Jan-Willem 7 maart 2023
Share

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen van alle leeftijden en beroepen. Het kan variëren van milde pijn tot ernstige beperkingen in dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om rugklachten te voorkomen en te verminderen.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om rugklachten te voorkomen, is het handhaven van een goede houding. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en je schouders ontspannen zijn. Vermijd langdurig zitten of staan in dezelfde positie en probeer regelmatig te bewegen om de bloedsomloop te stimuleren. Dit kan helpen om de spieren in je rug te versterken en flexibiliteit te verbeteren.

rugbraces

Naast een goede houding en beweging zijn er nog meer tips om rugklachten te verminderen:

  1. Maak gebruik van ergonomische hulpmiddelen – Als je een baan hebt waarbij je langdurig zit, zorg dan voor een goede stoel met goede rugsteun en een verstelbaar bureau. Als je veel moet tillen, gebruik dan hulpmiddelen zoals een tilband of karretje om de belasting op je rug te verminderen.
  • Doe regelmatig oefeningen – Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je rugspieren te versterken en flexibiliteit te verbeteren. Yoga en pilates zijn bijvoorbeeld goede opties, maar je kunt ook specifieke oefeningen doen die gericht zijn op de spieren in je rug.
  • Vermijd zwaar tillen – Til objecten van de grond met je benen en niet met je rug. Buig je knieën en houd je rug recht om de belasting op je rug te verminderen.
  • Gebruik een rugbrace – Een rugbrace kan helpen om de spieren in de rug te ondersteunen en kan worden gebruikt bij bepaalde activiteiten zoals sporten of werken. Er zijn verschillende soorten rugbraces beschikbaar, afhankelijk van het type rugpijn dat je ervaart. Een veel voorkomende rugbrace is de lumbale brace, die ondersteuning biedt aan de onderrug.
  • Let op je gewicht – Overgewicht kan leiden tot extra druk op de rug, wat kan leiden tot rugpijn. Probeer een gezond gewicht te behouden door regelmatig te bewegen en gezond te eten.
  • Vermijd langdurig zitten – Langdurig zitten kan leiden tot een slechte houding en extra druk op de rug. Probeer regelmatig op te staan en te bewegen, of overweeg een zit-sta bureau als je veel achter een bureau werkt.

Zoek hulp als je pijn blijft aanhouden – Als je ondanks bovenstaande tips nog steeds rugpijn hebt, zoek dan hulp bij een arts of fysiotherapeut. Zij kunnen je verder helpen met het vinden van de oorzaak van de pijn en het bieden van de juiste behandeling.