LADEN

Typ om te zoeken

Fysiotherapeut

Bij welke klachten kan bekkenfysiotherapie helpen?

Jan-Willem 30 december 2021
Share

Iedereen is bekend met de fysiotherapeut en waarbij deze kan helpen. Wanneer je last hebt van je rug, nek of schouders kun je bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut toe. Deze geeft je vaak een of meerdere behandelingen en daarnaast oefeningen waardoor je van je klachten afkomt.

Een ander tak van fysiotherapie, nog redelijk onderbelicht, is de bekkenfysiotherapeut. Deze vorm van fysiotherapie, zoals je je voor kunt stellen, focust zich op klachten welke zich verhouden met de bekken.

Omdat deze vorm van fysiotherapie nog enigszins onderbelicht is benoemen we vandaag een aantal klachten waar bekken bodem fysiotherapie bij van pas zou kunnen komen.

Ongewenst urineverlies

Wanneer je last hebt van urineverlies, bijvoorbeeld na een zwangerschap, dan kun je terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Wanneer je fysiotherapeutisch behandeld wordt betreffende urineverlies dan bestaat de behandeling vaak uit oefentherapie en daarnaast voorlichting.

bekken bodem fysiotherapie

Seksuele problemen 

Seksuele problemen kunnen te maken hebben met problemen rondom het bekkengebied. Voor veel mensen is het lastig om te communiceren over dergelijke problemen. Wanneer de spierspanning in het bekkengebied te hoog is kan het zijn dat geslachtsdelen niet goed functioneren (zoals erectiestoornissen of een vagina welke niet voldoende vochtig wordt).

Een behandeling bij de bekkenfysiotherapeut rondom seksuele problemen kan bijvoorbeeld inhouden dat de patiënt zich bewust gaat worden van zijn of haar bekkenbodemspieren. 

Pijn in de onderbuik

Buikpijn is een vervelende klacht waar we allemaal weleens last van hebben. Deze klacht kan vele oorzaken hebben, maar wanneer pijn in de onderbuik zich voordoet kan dit ook in relatie staan tot de bekkenbodem spieren welke te gespannen zijn of te ontspannen zijn. 

Heb je last van een van deze klachten? Dan kan het raadzaam zijn om je eens te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van bekkenfysiotherapie. Uiteraard kun je ook contact zoeken met een bekkenfysiotherapeut in de omgeving welke je kan helpen met het bepalen of jouw klacht past bij de mogelijkheden van bekkenfysiotherapie.