LADEN

Typ om te zoeken

Zakelijk

Waar moet je aan denken als je zzper wordt?

Redactie 27 december 2021
Share

Op dit moment zijn er meer mensen die zelfstandige worden dan ooit tevoren. We leven in een hausse van zelfstandig ondernemerschap en het idee om eigen baas te worden wordt een realiteit voor een recordaantal mensen. Er zijn een paar dingen zijn waar je goed over moet nadenken, dingen die misschien niet eens in je opgekomen zijn. In dit artikel vind je welke dat voornamelijk zijn.

Accountant nodig

Tenzij je als zelfstandige boekhouder werkt, of je iets weet over belastingen en boekhouding, wil je iemand betalen om het voor je te doen. Dit kan zowel een ergernis als een ongeplande uitgave zijn; je boekhouder wil waarschijnlijk een voorschot, een regelmatige bijdrage van een of andere soort en een vergoeding elke keer dat ze iets voor je indienen. 

Geen vakanties meer

Het type persoon dat als zelfstandige beschouwt, is meestal een workaholic. Hard werken en lange dagen maken je niet flauw, en dat hebben ze ook nooit gedaan. Je denkt misschien dat je psychologisch voorbereid bent op de lange uren die je nieuwe beroep van je zal vragen, maar vergeet niet dat er geen verlof is als je zelfstandige bent. Als je geen werk doet, verdien je geen geld. Je hebt geen betaalde vakantiedagen. Je hebt niet eens ziekteverlof. Je genereert alleen inkomsten terwijl je aan het werk bent, en dat maakt vakanties tot het verleden, althans voor de korte termijn. 

Spaargeld

Zelfstandig ondernemerschap is geen weg die iemand zou moeten bewandelen als ze geen geld op de bank hebben. Tijdens je eerste maanden en misschien zelfs je vroege jaren zul je moeite hebben om hetzelfde soort inkomen aan te trekken dat je ontving voordat je zelfstandige werd. Je zult wat financiële reserves nodig hebben om op terug te vallen tijdens de maanden waarin je inkomen iets magerder is dan je had gewild. Je zal ook rekening moeten houden wanneer je langdurig arbeidsongeschikt bent, een AOV voor zzp is dan ook erg belangrijk. Je kan er een afsluiten bij bijvoorbeeld Tulpenfonds.