LADEN

Typ om te zoeken

Mens en gezondheid

Vragen en antwoorden over de griepprik

Redactie 21 december 2021
Share

De griep. De griep klinkt onschuldig maar weet jaarlijks heel wat mensen het leven te kosten. Kijk maar naar eerdere grote grieppandemieën. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse griep, de varkensgriep of zeer recent: het coronavirus. In Nederland krijgen meerdere mensen jaarlijks een oproep om een griepprik te halen. Het betreft mensen die in de zogenaamde ‘risicogroep’ vallen. In deze blog behandelen we enkele vragen omtrent de griepprik. 

Aangezien het coronavirus momenteel heerst, komen hier ook veel vragen over binnen. Heb je symptomen? Laat je dan altijd testen. Testen op het coronavirus kan op verschillende plekken. Je kunt o.a. bij How Are You Diagnostics een test afnemen. 

  1. Voor wie is de griepprik? 

De griepprik is voor mensen die in een risicogroep vallen. De prik wordt gratis aangeboden, zowel aan kinderen als aan volwassen. Wie vallen er in de risicogroep? Dit zijn mensen die bijvoorbeeld lijden aan morbide obesitas. Ook mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie ontvangen een uitnodiging. In Nederland krijg elke burger een oproep voor de gratis griepprik als hij of zij ouder is dan 60 jaar. 

  1. Wat is het effect van de griepprik? 

Mensen die de griepprik hebben gehaald, zijn minder vatbaar voor de griep voor een periode van circa 6 maanden. De griep komt het meest voor in de wintermaanden. Wanneer je de griepprik hebt gehad, duurt het ongeveer 2 weken voordat je genoeg afweerstoffen hebt opgebouwd. De kans dat je dan nog griep krijgt is aanzienlijk verkleind. 

Heb je nog meer vragen over de griepprik en het nut ervan? Je kunt altijd even informatie opvragen bij je eigen huisarts. Je huisarts kan je alles vertellen over de griepprik!