LADEN

Typ om te zoeken

Medisch

Dierenarts worden? Wat is daarvoor nodig?

Redactie 10 oktober 2019
Share

Al van jongs af aan weet je het al. Je wilt dierenarts worden. Met je 8 jaar wist je al goed wat je wilt. Nu je wat ouder bent wil je graag weten wat er voor nodig is om dierenarts te zijn. Wat moet je weten? Wat moet je kunnen? Welke sociale en motorische vaardigheden moet je beschikken? En hoeveel mensen kunnen jaarlijks aan de opleiding beginnen?

Een dierenvriend zijn

Als dierenarts moet je van dieren houden anders kun je dit werk niet uitvoeren. Je moet niet bang zijn voor grote honden en wilde dieren. Als dierenarts moet je bijvoorbeeld non verbaal het dier op zijn gemak kunnen stellen. Hoe je dit doet, leer je natuurlijk op de opleiding. Maar je moet wel een bepaalde liefde hebben voor dieren. Misschien wel meer dan voor (bepaalde) mensen. Anders ga je namelijk studeren voor ‘gewone’ arts

Motoriek

Als kind heb je vast wel eens dokter Bibber gedaan. Met een soort van pincet moest je onderdeeltje uit het zieke lichaam tillen. Een loodzware klus. Wat was er voor nodig om hier goed in te zijn? Rust, hand-oogcoördinatie en stalen zenuwen. Precies dit heb je ook nodig als je dierenarts wilt worden. Twijfel je of jij dit wel kunt? Ga dan van dit soort spelletjes spelen om je motoriek te optimaliseren. Vergeet je brein niet! Je handen moeten namelijk de signalen uitvoeren die jij in je brein verstuurd.

Weg er naartoe

Doe je momenteel mbo of tl? Geef de moed dan niet op. Alle wegen leiden uiteindelijk naar Rome. Met een omweg kun je uiteindelijk jouw doel bereiken. Met vallen en opstaan kun je bereiken wat je wilt bereiken. Om de opleiding diergeneeskunde te kunnen beginnen heb je namelijk gymnasium nodig. Ook is het mogelijk om via sommige HBO opleidingen door te stromen naar de universiteit diergeneeskunde.

Studie en werk

Ben je toegelaten? Dan begint het natuurlijk pas. 6 jaar hard studeren! Vanuit je stages en werkervaring tijdens je studie is het vaak mogelijk om binnen een halfjaar ergens aan de bak te kunnen! Veel succes met jouw droom verwezenlijken.