LADEN

Typ om te zoeken

Gezondheid ​Psycholoog

EMDR: Effectieve behandeling van traumatische ervaringen

Redactie 15 mei 2023
Share

Traumatische ervaringen, zoals een auto-ongeluk, seksueel misbruik, natuurrampen, of geweldsdelicten, kunnen diepe emotionele littekens achterlaten bij een persoon. Deze littekens kunnen leiden tot angsten, nachtmerries, vermijdingsgedrag, en andere psychische problemen. Hoewel sommige mensen in staat zijn om op eigen kracht deze ervaringen te verwerken, kan het bij anderen zo zijn dat deze gevoelens van angst en onveiligheid blijven voortduren en interfereren met het dagelijks leven. In deze gevallen kan EMDR een effectieve behandeling zijn.

Wat is EMDR?

EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die gericht is op het verwerken van traumatische ervaringen. EMDR is ontwikkeld in de jaren ’80 en ’90 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Inmiddels is deze methode wereldwijd bekend en erkend als een van de meest effectieve behandelingen voor trauma.

Hoe werkt EMDR?

EMDR richt zich op het verwerken van traumatische ervaringen door middel van het opwekken van afleidende stimuli, zoals oogbewegingen, geluiden of tikjes, terwijl de persoon zich op de traumatische ervaring concentreert. Hierdoor wordt de aandacht afgeleid van de pijnlijke herinneringen en kan het trauma op een veilige manier verwerkt worden.

Een EMDR sessie

Een EMDR sessie begint met een uitgebreide intake om te bepalen of deze therapie geschikt is voor de persoon. Tijdens de sessie wordt de persoon gevraagd om aan de traumatische gebeurtenis te denken en de daarbij horende beelden, geluiden, gevoelens en gedachten te beschrijven. De therapeut zal vervolgens afleidende stimuli aanbieden terwijl de persoon zich concentreert op deze gebeurtenis, waardoor de persoon de emoties en sensaties die bij de traumatische ervaring horen, kan verwerken.Klik hier.

Behandeling van andere problemen

Hoewel EMDR voornamelijk gebruikt wordt voor de behandeling van traumatische ervaringen, kan het ook helpen bij andere problemen, zoals angststoornissen, depressie, en chronische pijn. Bovendien kan EMDR ingezet worden bij stressgerelateerde problemen en fobieën.

Conclusie

EMDR is een bewezen effectieve behandeling voor mensen die moeite hebben met het verwerken van traumatische ervaringen. De methode is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van hun problemen en om hen te helpen hun leven weer op te pakken. Het is belangrijk om te weten dat EMDR niet voor iedereen geschikt is, en dat het raadzaam is om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw situatie.

Tags:

You Might also Like