LADEN

Typ om te zoeken

Mens en gezondheid

Hielspoor zooltjes – verhelp pijn met goed voetbed

Redactie 15 november 2022
Share

De achterkant van je voet heet de hiel. Welbekend van ene Achilles. Beweegt die lekker mee in je schoen en heb je verder nergens last van? Dan is er niets aan de hand. Maar kondigt zich iets van pijn aan, pijn die gaat zeuren? Dan zou je zomaar hielspoor kunnen hebben. Je hebt dan te maken met een voetklacht die velen voor je ook moesten meemaken. Hielspoor kan optreden bij 1 op de 10 mensen. Vrouwen hebben er wat meer last van dan mannen. De voet ziekte komt vooral op als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent. Hielspoor is pijnlijk en lastig maar wel goed te verhelpen, onder andere door hielspoor zooltjes

Wat is hielspoor eigenlijk

Hielspoor, even een ’technische’ uitleg van dit euvel. Het is een verkalking van je peesplaat aan het hielbeen. Dus een verbening van bindweefsel (je peesblad) met het hielbeen. In ruststand weinig aan de hand. Maar zodra je begint te bewegen gaat die verkalking in je pees drukken. Zo krijg je een peesplaatontsteking. En dan heb je dus hielpijn. Dat voelt niet erg prettig aan en belemmert je ook in (de zin voor) het lopen. Maar ook als je lang staat, voel je de hielpijn opkomen. En ook onder het autorijden kan de pijn optreden. Of als opstartpijn zodra je ’s ochtends je bed uit gaat.

Omstandigheden waarbij hielpijn ontstaat

Vaak heeft alles een oorzaak. Bij hielpijn is dat ook zo. Overbelasting van de hiel of de voetpezen leidt geregeld tot hielspoor. Enkele manieren waarop je je hiel overbelast:

  •  Door sporten (vooral hardlopen);
  •  Door slechte schoenen;
  •  Door stijve kuitspieren;
  •  Door overgewicht;
  •  Door platvoeten;
  •  Door holle voeten.

Hielspoor zooltjes als remedie tegen hielpijn

Mocht je nog niet lang met hielspoor rondlopen, dan kun je met zelfhulp vaak in no-time goede effecten bereiken. Rust is sowieso van belang maar ook rekoefeningen doen wil helpen. En natuurlijk het dragen van goede schoenen. Met hielspoor zooltjes! Dit zijn inlegzolen in je schoenen die kwaliteit bieden. Bij goedkoop schoeisel of schoenen uit de stuntverkoop is het voetbed zeer matig. Als dat eruit kan, kun je dat het beste vervangen door speciale hielspoor zolen. Hoe die er uit zien? Een goed zooltje heeft een soort ‘cupje’ waar je hak in terecht komt. Het cupje zorgt ervoor dat de druk van de hak goed verdeeld is. Vaak hebben die zolen een kleine verhoging voorin zitten (een ‘pelotte’). Die helpt bij wat doorzakkende voorvoeten. Heb je je hielspoor zooltjes in je schoenen zitten? Loop ze dan in, net als met nieuwe schoenen. 

Podobrace | Altijd de beste steun

Confectie of op maat gemaakte hielspoor zooltjes?

De prijs van hielspoor zolen is minder belangrijk dan de kwaliteit. Soms kun je voor een klein bedrag prima zooltjes scoren. Confectiezolen kunnen geschikt zijn als je hielspoor hebt. Welke prijs je ook betaalt, hielspoor zolen dienen wel stevig te zijn om goede steun te kunnen bieden. Dat betekent dat je verre moet blijven van gelzooltjes. Blijft de pijn ook nadat je op hielspoor zooltjes loopt? Dan is het tijd bij je arts langs te gaan. Wie weet moet je dan speciaal gemaakte zolen krijgen.