Hoe proefpersoon worden?
Share
Als je er over nadenkt om proefpersoon te worden, dan wil je natuurlijk weten hoe alles in zijn werk gaat en hoe je in aanmerking kunt komen. Ook de eventuele risico’s zijn belangrijk en wel of geen vergoeding speelt ook een rol, dus hoe zit dit nu allemaal? Je kunt door deelname een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een product en veruit in de meeste gevallen betreft het een medicijn, maar ook voor psychologische onderzoeken worden vaak proefpersonen gezocht.
Hoe kom je in aanmerking?
Op het web vind je diverse onderzoeken, waarvoor proefpersonen gevraagd worden. Je kunt zodoende kijken wat bij je past en waarvoor jij je dus wel zou willen inzetten, maar kijk ook goed of je aan de specifieke eisen voldoet die gesteld worden. Vervolgens dien je gegevens over jezelf en je gezondheid te overleggen. Een intakegesprek en medische keuring volgen als je uitgenodigd wordt en bij goedkeuring kan het betreffende onderzoek beginnen.
Wordt het betaald?
Er is ten eerste niet altijd sprake van een vergoeding. Kijk hier dus goed naar als dit voor jou wel belangrijk is. In veel gevallen krijg je echter wel een bepaald bedrag betaald. De hoogte hiervan varieert uiteraard en is onder andere afhankelijk van de duur van het onderzoek en of je ergens dient te verblijven of gewoon vanuit huis mee kan doen. Ook speelt het mee hoe vaak je bijvoorbeeld geprikt moet worden voor het geven van bloed en hoe intensief het onderzoek in zijn geheel dus eigenlijk is. Hoe meer van dit soort ongemakken en hoe intensiever de onderzoeken, hoe hoger de vergoeding zal zijn. Reiskosten worden overigens bijna altijd vergoed, maar hier wordt doorgaans wel een max aan gesteld. Voor het afdragen van belasting dien je zelf zorg te dragen.
Risico’s
Onthoud dat je eigen veiligheid altijd bovenaan staat en dat dit ook het uitgangspunt van de onderzoekers is. Er zijn tal van wettelijke eisen waar dergelijke onderzoeken aan moeten voldoen. Voorafgaand wordt je bovendien uitgebreid ingelicht over de mogelijke bijwerkingen. Lijdt je onverhoopt toch schade? Dan wordt dit vergoed.