LADEN

Typ om te zoeken

Medisch

Zes tips om stressbestendig te worden

Jan-Willem 29 augustus 2018
Share

Stressbestendig worden is niet altijd een makkelijk haalbaar doel. Stress is namelijk een onderdeel van het leven en het zorgt ervoor dat je goed presteert of in spannende situaties de juiste keuze maakt. Wie veel fysieke klachten krijgt bij stressvolle situaties, kan wel wat tips gebruiken om te kijken of die voor je werken. Kijk dan ook welke tip voor jou geschikt is.

Een stressbestendig leven
Word je bewust van de situaties die voor jou stress opleveren. Houd een logboek bij om deze bewustwording te creëren voor jezelf. Zodra je je ervan bewust bent, kun je ook verder onderzoeken en actie ondernemen.

Stresssymptomen
Zodra je weet welke situaties vervelend voor je zijn, kun je onderzoeken hoe stress zich bij jou uit. Wat gebeurt er concreet? Zijn het fysieke uitingen, zoals zweet of stotteren? Of zit het meer in je hoofd en raak je in paniek? Wanneer je jouw uitingen van stress kent, kun je een middel zoeken om het minder te maken of ervan af te geraken. 6 tips om stressbestendig te worden

Hulptroepen inschakelen
Vind je het lastig om jezelf en je gedrag onder de loep te nemen? Schakel dan iemand in die je vertrouwt om je te helpen je bewust te worden van je gedrag. Een collega of vriendin die je al wat langer kent, kan je prima vertellen wat haar opvalt aan jou of je gedrag. Dit helpt om beter inzicht te krijgen.

Tips en trucjes bij stressvolle momenten op het werk
Er zijn allerlei tips die je kunt gebruiken om de stress op het werk te verlichten. Tijdens presentaties helpt het om een vast punt boven het publiek aan te houden en met licht gespreide benen rustig, maar stevig te gaan staan. Handgebaren ondersteunen je verhaal. Om geen stress richting een vakantieperiode of deadline te voelen, kan een goede planning wonderen doen. Plannen kun je leren en er zijn verschillende middelen ter ondersteuning. Wat voor de ander werkt hoeft overigens voor jou niet automatisch te werken. Dus oriënteer je op de mogelijkheden en zoek iets uit wat voor jou effectief is. Soms moet je een paar dingen proberen, voordat je het middel dat voor jou werkt hebt gevonden.

Hulpmiddelen in andere situaties
Ervaar je op meerdere vlakken in het leven stress, kijk dan of sport of ontspanning, zoals bijvoorbeeld hardlopen, yoga of meditatie, je sterker in je schoenen kunnen doen staan. Vaak is het gebrek aan het gevoel van controle de boosdoener. Je kunt dit gevoel echter trainen en je weer sterk leren voelen. Zodra je gevoel krijgt de controle weer te verliezen, kun je de geleerde technieken toepassen en weer kalm worden.

Professionele hulp
Vind je het maar lastig om zelf stressbestendig te worden? Dan kun je altijd via de huisarts om professionele hulp vragen. Wellicht ligt er iets in je verleden, waardoor je stress niet altijd de baas bent. Het hoeft dan niet eens direct aan de situatie te liggen, waarin de stress zich uit. Iedereen krijgt in het leven namelijk wel iets op zijn bord, waarbij de professional goede ondersteuning kan bieden. Doe dan ook wat goed voor je is. 6 tips om stressbestendig te worden

Tags:

You Might also Like